top of page

Hamilelikte Diş Tedavisi: Güvenli Mi? Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yazarın fotoğrafı: Funda Sarıkaya
    Funda Sarıkaya
  • 14 Şub
  • 2 dakikada okunur

Hamilelik sürecinde anne adaylarının hormon seviyelerindeki değişimler, diş eti hassasiyeti ve artmış bakteri plağı birikimi gibi durumlar nedeniyle diş ve diş eti sağlığına ekstra özen göstermeleri gerekir. Ancak birçok hamile kadın, diş tedavilerinin güvenli olup olmadığını merak eder.

Hamilelikte diş tedavisi yapılabilir mi? Evet, ancak hangi işlemlerin ne zaman yapılacağı önemlidir.

Hamilelikte Diş Tedavisi İçin En Uygun Dönem

📌 İlk Trimester (0-3 Ay): Bu dönemde bebeğin organ gelişimi devam ettiği için acil olmayan diş tedavilerinden kaçınılmalıdır. Ancak şiddetli ağrı, enfeksiyon veya apse gibi durumlar varsa diş hekimi müdahale edebilir.

📌 İkinci Trimester (4-6 Ay): Diş tedavisi için en güvenli dönemdir. Kanal tedavisi, dolgu, diş taşı temizliği gibi işlemler bu dönemde yapılabilir.

📌 Üçüncü Trimester (7-9 Ay): Anne adayı uzun süre sırt üstü yatmakta zorlanabileceğinden, çok gerekli olmayan işlemler doğum sonrasına ertelenmelidir.

Hamilelikte Yapılabilen ve Yapılamayan Diş Tedavileri

Yapılabilen Tedaviler:

  • Diş temizliği (Diş taşı temizliği)

  • Dolgu ve küçük çaplı restorasyonlar (Amalgam yerine kompozit dolgu tercih edilir.)

  • Kanal tedavisi (Eğer ağrı veya enfeksiyon varsa yapılmalıdır.)

  • Diş eti tedavileri

  • Güvenli anestezi kullanılarak yapılan acil diş çekimleri

🚫 Ertelenmesi Gerekenler:

  • Estetik diş tedavileri (Beyazlatma, lamine kaplama vb.)

  • İmplant cerrahisi

  • Röntgen gerektiren işlemler (Çok zorunlu olmadıkça önerilmez.)

Hamilelikte Diş Röntgeni Çektirmek Güvenli Mi?

Hamile kadınlar mümkün olduğunca röntgenden kaçınmalıdır. Ancak zorunlu durumlarda kurşun önlük ve tiroid koruyucu kullanılarak düşük doz röntgen çekilebilir.

Hamilelikte Diş Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?

🤰 Ağrıyı hafifletmek için:

  • Tuzlu su gargarası yapabilirsiniz.

  • Diş hekiminiz önerirse parasetamol türevi ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

  • Buz kompresi yaparak diş etlerindeki iltihaplanmayı azaltabilirsiniz.

Hamilelikte Diş Sağlığını Korumak İçin Öneriler

Günde en az 2 kez diş fırçalayın.Diş ipi ve arayüz fırçaları kullanarak diş aralarını temizleyin.Şekerli gıdalardan uzak durun.Düzenli diş hekimi kontrollerine gidin.

Sonuç

Hamilelik sürecinde diş sağlığı, hem anne hem de bebek için oldukça önemlidir. Diş tedavileri hamilelik boyunca güvenli bir şekilde yapılabilir ancak zamanlamasına dikkat edilmelidir. Diş ağrısı, enfeksiyon veya diş eti problemleri yaşıyorsanız, gecikmeden diş hekiminizle iletişime geçmelisiniz.

Alt Metinler:

  1. Hamilelikte diş tedavisi yapılır mı?

  2. Hamilelikte diş ağrısına ne iyi gelir?


Hamilelikte diş tedavisi yapılır mı?

 
 
indir webp.webp
invisalign şeffaf plak ortodonti whatsapp numarası

Tel: 0312 911 60 36

Park Oran Ofis Ticaret Merkezi

No:70 - Oran Çankaya/Ankara

Bize Mesaj Gönderin,
Size Hemen Geri Dönüş Yapalım.

Tag: Park Oran Diş Kliniği, Park Oran Dişçi, Oran Diş Polikliniği, Oran Ortodonti uzmanı, şeffaf plak ile ortodonti, şeffaf plak diş düzeltme, görünmez diş teli, park oran diş beyazlatma, park oran diş temizliği, oran diş taşı temizliği, oran çocuk diş doktoru, ortodonti uzmanı çankaya, park oran diş hekimi, oran diş çekimi ücreti, oran diş teli ücreti, oran diş taşı temizliği ücreti, oran diş imlantı fiyatları, çankaya diş doktoru, funda sarıkaya fiş kliniği, yetişkinler için diş teli, invisalign oran, invisalign fiyatları, oran en iyi diş hekimi, en yakın diş kliniği, çocuklar için ortodonti uzmanı, oran gömülü diş çekimi, oran diş kaplama fiyatları, en iyi implant markaları, park oranda diş kliniği

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

Bu web sitesi Ankara Diş Hekimleri Odası’nın izni ile ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan özel sağlık kuruluşları hakkındaki yönetmeliğin 32. md. yer alan “reklam – tanıtım – bilgilendirme” hususuna uygun olarak hazırlanmıştır. “Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.”

bottom of page